Podijeli

A Different Kind of Innovation – Visualia Festival od 13. do 15. rujna u Puli

Pula će se na tri dana pretvoriti u čaroban svijet svijetlosti!  Visualia Festival koji se ove godine održava od 13. do 15. rujna slavi šestu obljetnicu, uz brojne hrvatske i inozemne umjetnike. U organizaciji Udruge Sonitus i Turističke zajednice grada Pule te u suradnji s Arheološkim muzejom istre i brojnim partnerima, ova manifestacija ima za ciljeve promicanje modernih radova iz područja audiovizualne umjetnosti te doprinosi povećanju kulturnog kapitala, isticanju umjetničkih vrijednosti te stvara mogućnost razvoja i izražavanja novih mladih umjetničkih snaga.

Visualia Festival je prvi festival svjetla u Hrvatskoj koji predstavlja svu čaroliju i ljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti i postao je sastavni dio kulturnih manifestacija grada Pule. Poziv mladim, novim umjetnicima, ali i svima koji se tako osjećaju, bio je otvoren do 1. travnja, a natječaj je rezultirao s tri pobjednička rada koja će se predstaviti na ovogodišnjoj Visualiji. Ukupno  će se predstaviti 19 umjetnika ili umjetničkih grupa koji će izlagat s 22 rada na 12 različitih lokacija. Trodnevni će festival postaviti gradske prostore u drugačije okvire i privući tisuće posjetitelja.

Iako je Festival  usmjeren na domaće umjetničke i kreativne snage kojima otvara prostor za promociju, ove će se godine predstaviti i neki međunarodni umjetnici.

Jedan od inozemnih izlagača je i Pani Pawlosky, poljska  umjetnica koja se bavi video umjetnošću između ostalog i izradom video mappinga, a ono što je čini prepoznatljivom je njezin nadrealistički stil. Na ovogodišnjem Visualia Festivalu prezentirat će nam svoju svjetlosnu mapping instalaciju pod imenom „TRASH MAPPING“ koja će se sastojati od video projekcije na krupni otpad prikupljen s pulskih ulica. Trash mapping će biti postavljen na Giardinima u Puli.

Visualia Group će i ove godine iznenaditi publiku s nekim novim radovima iz svojeg umjetničkog laboratorija. Naime, predstaviti će svoja četiri nova projekta unutar kojih je i video igrica! Po prvi put, svi radovi bit će koncentrirani unutar, ili u bližoj okolici, Titovog parka. Titov park bit će zona gdje će biti izložene sve instalacije iz produkcije Visualia Groupe pod nazivom CHILL ZONA. Tu će se moći pronaći aktivnosti za najmlađe koje će voditi animatori iz pulske Zemlje Zabave, punkt za osvježenja za malene i velike uz pregršt boja i zvukova.

Predstavljamo neke od umjetnika i njihova djela koje ćete moći pogledati na ovogodišnjem festivalu.

Zaslužan za fotografije i vizualni identitet festivala za 2018. godinu je pulski umjetnik Jean Sambolec koji djeluje samostalno, ali i kao član kolektiva Visualia Group. Intenzivno se bavi 3D vizualizacijama, 3D modeliranjem, animacijama, elektroničkom glazbom, zvučnim efektima te fotografijom. U srcu Pule, na Forumu, za ovogodišnji Visualia Festival prezentirat će novi 3D video mapping pod imenom PHANERON 22, koji stiže kao nastavak izuzetnog 3D video mappinga “Phaneron 11” iz 2013. godine.

Pored spomenutih Pani Pawlosky, domaćeg umjetnika Jeana Samboleca, možemo najaviti predstavljanje radova Visualia Group ft. Undertoon & Edi Crnković i njihovu mapping videoigricu AQUADVENTURE, zatim Matthieu Tercieux s 3D video mappingom pod nazivom YOU ARE HERE… SOMEWHERE ELSE, i zatim umjetničku skupinu Collectif ARCAAN i njihov rad IMMERSIVE, koji podrazumijeva prvi mapping od 360 stupnjeva na našim prostorima.

Šesta godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala za razvoj konkurentnosti te jačanje prepoznatljivog destinacijskog imidža koji Pulu predstavlja i kao grad svjetla pružajući nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Manifestaciju podržavaju: Grad Pula, Istarska županija, Zaklada Kultura Nova, Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica.  Zahvaljujemo dragim sponzorima:  Arena Hospitality Group, Hrvatska poštanska banka, IDD production,  Ara Electronic, Mijena,  Aquarium Pula, Zemlja Zabave i Medvid Produkciji iz Pule.

Više na: :  www.festival-visualia.com

Skip to content