Podijeli

5. Visualia Festival – najveći festival svjetla u Hrvatskoj

Pulski Visualia Festival prvi je i najveći festival svjetla u Hrvatskoj. Predstojeće peto festivalsko izdanje donosi čak 25 umjetničkih radova na 11 lokacija u gradu. Većina toga djelo je domaćih umjetnika iz udruge Sonitus.

Festival se održava od 21. do 23. rujna, a osim najboljih produkcija iz prethodnih godina, donosi niz premijera. Svjetlosne instalacije predstavit će domaći autori te umjetnici iz Slovenije, Austrije i Velike Britanije. Uz popularne Britance – Spark! Led Drummers i dvojac Lords of Lightning, predstavit će se i najnovije svjetlosne instalacije „Point of View“ Marka Bolkovića i kolektiva Visualia Group, dok će pulsku premijeru imati svjetlosni paviljon „Twisted“ Deana Skire, svjetski priznatog dizajnera svjetla iz Pule. Ovogodišnja je novost i noćna atletska utrka Pulska Xica, čija će trasa spojiti sve svjetlosne punktove u gradu te tako i simbolično zatvoriti najnovije izdanje Visualia Festivala.

Kroz prvi programski dan – Lightour, od instalacije do instalacije posjetitelje će voditi upravo gostujući umjetnici iz Velike Britanije – dinamični bubnjari Spark! Led Drummers. Drugi festivalski dan nazvan je Mapping Night jer sabire sve mappinge u jednoj večeri, dok je završna subota posvećena trčanju kroz grad čarobnih svjetala i utrci Lightning Race.

Festival u četvrtak, 21. rujna, otvara premijerni mapping „Lunar“ koji prati konstrukciju pročelja novoobnovljene zgrade na Forumu broj 8, a sufinanciran je u sklopu projekta „360° 3D Mapping Forum“ koji provodi Ministarstvo turizma kroz program Fonda za razvoj turizma. „Lunar“ se tematski veže uz Team Sinergy Moon i međunarodno natjecanje Google X-Prize za sigurno slijetanje robota na površinu Mjeseca. Mapping u nekoliko sekvenci prikazuje zgode robota Roovera u sastavljanju i slanju rakete na Mjesec. Ideju i priču razradili su Igor Vasiljev i Marko Bolković & umjetnici iznenađenja, dok mappiranu animaciju i glazbu potpisuje pulski umjetnik Saša Đuračić Undertoon. Nakon premijere „Lunara“, na Forumu se nastavlja program Lightour, uz svjetlosni nastup Spark! Led Drummers te svjetlosnu predstavu „Lighting Giants“ Deana Skire koja će se najbolje vidjeti s Carinskog gata.

Drugu festivalsku večer, u petak, 22. rujna, obilježit će presjek najboljih 2D i 3D mapping projekcija s dosadašnjih festivala, u programu nazvanom Mapping Night. Tako će pročelje zgrade katastra na Forumu ponovno oživjeti uz radove „3D Mapping Forum“ i „Phaneron 11“ umjetnika Jeana Samboleca, humornu animaciju „D-Stroy i Mappingtoon“ nagrađivanog Saše Đuračića Undertoona te atraktivni mapping „Multiverse“ zaljubljenika u specijalne efekte i 3D animatora Nenada Kraljića. Osim Foruma, mapping će oživjeti i zvonik pulske katedrale na Trgu sv. Tome na kojem će se projicirati „Traveller 13“, zajednički rad Jeana Samboleca i Anie Ladavac.

Vrhunac subotnjeg programa je ulična atletska utrka Xica koja je organizirana u suradnji s Udrugom kineziologa grada Pule i tvrtkom Run Croatia. Bit će to jedinstven način da se posjete neke od najatraktivnijih svjetlosnih instalacija koje su aktivirane tijekom razvoja Visualia Festivala te je tako u vrlo kratko vrijeme Pula postala grad svjetla. Xicu će uveličati nastup Lords of Lightning u Areni i to prije starta utrke, u 20.15, te po završetku utrke oko 22.30 sati. U 23 sata na Carinskom gatu najavljena je svjetlosna predstava „Vanity Valtz“ u režiji Deana Skire.

Sve instalacije osvjetljavat će Pulu sva tri dana Festivala od 20 do 24 sata. Festivalski program izravno će se prenositi putem www.istralive.com te Facebook Live aplikacije za što će se pobrinuti MedVid Produkcija iz Pule.

Visualia Festival kulturna je manifestacija i redovan dio cjelogodišnjega kulturnoga programa koji je osmislila i provodi udruga Sonitus. Festival svoju tradiciju gradi na održivom predstavljanju suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti kojima se žele poništiti granice između povijesnih i modernih dostignuća te upravo kroz tu fuziju posjetiteljima pružiti nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Organizatori Visualia Festivala u Puli su udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre te Udruga kineziologa grada Pule, a pokrovitelji su Grad Pula, Hrvatska turistička zajednica, Istarska županija i županijska Turistička zajednica. Sponzori festivala su Hrvatska poštanska banka i Arena Hospitality Group, a partneri su IDD production, Ara electronic, Medvid produkcija, VisuaLab, Pleter usluge, Škola za odgoj i obrazovanje, Godina kulture 2017. Austrija-Hrvatska te Mijena. Partneri pulske Xice su Grawe, Run Croatia, Arena, DuranWheatonKimble, Cedevita, Špar, Croatia Airlines, Dukat Fit i Suzuki.

http://festival-visualia.com/hr/

https://www.facebook.com/VisualiaFestival/

https://www.pulainfo.hr/hr/

Skip to content