Podijeli

Spectacvla gladiatoria – najbolji gladijatori na svijetu

Članovi pulske Spectacule gladiatorie boravili su u mjestu Tivoli, pokraj Rima na pozivnom turniru u prikazu gladijatorskih borbi.

Turnir je održan u sklopu „Idi Adrianensi”, najznačajnije manifestacije eksperimentalne arheologije u Italiji. Natjecalo se pod sudačkim predsjedavanjem dr.sc. Gianlucom Gregorijem u lokalnom Amfiteatru (Anfiteatro di Bleso) između četiri gladijatorske škole  koje su pozvane na turnir prema kriterijima dosadašnjeg rada i uspješnosti nastupa. Ocjenjivala se povijesna autentičnost, tehnička izvedba i autentičnost borbe, te reakcija publike.

Škola Spectacula gladiatoria je ukupno skupila najviše bodova i osvojila prvo mjesto.

Spectacvla gladiatoria započela je sa radom 2013. godine, kada i program Spectacvla antiqva, trudom i angažmanom Turističke zajednice Grada Pule, Arheološkog muzeja Istre i Pula sporta d.o.o.

Jedna od vizija pri kreiranju projekta jeste da pulska izvedba postane najbolja na svijetu, što nam ova nagrada i potvrđuje, osobito jer je dobivena u Rimu, dominacijom nad domaćom školom Ludus Magnus.

Spectacvla gladiatoria tradicionalno je nositelj programa Spectacvla Antiqva, programa koji u dvanaestak manifestacija tijekom ljeta puni pulski Amfiteatar s više od 22.000 posjeta domaćih i stranih gostiju, te je postao razlog dolaženja u Pulu i Arenu, a uzimajući u obzir samofinanciranje cjelokupnog projekta i broj ciljanih posjeta, nadišao je slične projekte u Hrvatskoj i Europi.

Trenutno na području Europe djeluje 10tak gladijatorskih škola i 20tak kulturnih društava iz razdoblja antike, čiji su članovi redom strastveni ljubitelji antičkog razdoblja, najznačajnijeg razdoblja, kako starog tako i novog vijeka.

Ludi (antičke igre koje su imale značaj festivala i državnih blagdana)  i munera (obveza pojedinca za doprinos društvu putem darovanja, organizacije ili sudjelovanja u javnim događanjima) su svojedobno zauzimali možda najznačajnije mjestu u antičkoj kulturi sa svojim najprepoznatljivijim simbolom – gladijatorom.

Ovim postignućima potvrđuje se dobar smjer u kreiranju programskog identiteta i branda Grada Pule i Istre, između ostalog i kao destinacije kulturnog turizma i povijesti.

6. July 2017.

Skip to content