Podijeli

Istra – Top award winning region

Projekt suradnje s eminentnim medijskim kućama u svijetu

Na samom početku ove 2021. godine, Istra je već u siječnju primila dva izuzetno velika priznanja i prema svemu sudeći i ove godine dostići će svoj godišnji prosjek od 4 velike nagrade. Kada to objavimo tako svake godine, izgleda kao da smo se preplatili na ta velika priznanja i da ona stižu „po defaultu“. Gotovo identično poimanje kao i u rukometu, ako Hrvatska ne dospije do polufinala kao da i nije bila na prvenstvu, međutim situacija nije ni približno takva.

Velike nagrade u turizmu ili osvojene medalje u rukometu ne mogu se ni kupiti, ni dobiti na lijepe oči, već se moraju zaraditi na terenu, u izravnim utakmicama sa našim konkurentima. U rukometu je na kraju najvažnije imati 1 gol više od protivnika, a u turizmu trebate ponuditi cijeli set kriterija koji će biti ugodniji, povoljniji, atraktivniji od konkurencije. U turizmu to znači: da za istu cijenu ponudite bolju uslugu i servis i doživljaj od konkurencije, ili da ponudite skuplju cijenu s kojom ste uvjereni da će gost napraviti taj dodatan napor i da će ta cijena opravdati u potpunosti „taj napor“, najbolja opcija bi bila kada ste u stanju ponuditi nešto jedinstveno i atraktivno što nema nitko od konkurencije i tu ste odmah pobjednik ili zadnja opcija koju je Istra uvjetno rečeno napustila prije nešto više od deset-petnaest godina, a ta je da igramo na najnižu cijenu koja će istina biti najpovoljnija, ali u smislu  usluge, servisa i doživljaja mršava, skromna i neatraktivna.

Taj koncept je Istra napustila izradom prvog i drugog master plana razvoja turizma Istre u kojem stoji da se odabrani model razvoja bazira na procesu restrukturiranja i repozicioniranja destinacije Istre, na načelima održivog i odgovornog razvoja, a produkti nafilani s atraktivnim doživljajima i iskustvima.

Turistička zajednica Istarske županije zajedno sa ustrojem lokalnih turističkih zajednica i u suradnji s privatnim sektorom i onim malim i srednjim i velikim je od svog osnutka uložila značajne napore u postavljanje komunikacijske strategije. Tom strategijom je projekt PR aktivnosti u najširem smislu te riječi identificiran kao ključan projekt, a posljednjih godina učinjen je dodatan iskorak u načinu komuniciranja.

Prvo, umrežili smo i postavili sve razine komunikacija u jednu logičnu formaciju kako bi bili u stanju u realnom vremenu prenijeti ključne i vjerodostojne informacije novinarima, opinionmakerima, stručnjacima iz sektora turizma. U tom kontekstu je unutar PR aktvnosti identificiran projekt co-marketinga i co-brandinga s eminentnim izdavačkim kućama koji je definitivno danas, kada ga promatramo iz desetogodišnje perspektive za Istru dao nemjerljive rezultate u smislu „awernessa“ i podizanja reputacije, te sasvim konkretne i mjerljive rezultate u dosegu prema ciljanoj publici, a najznačajnije u realiziranoj medijskoj vrijednosti.

U sklopu projekta co-marketinga i co-brandinga s eminentnim izdavačkim kućama jedna od najznačajnijih projektnih aktivnosti je svakako lobiranje kod velikih medijskih kuća za što bolju poziciju Istre u njihovim medijima.  Turistička zajednica Istre je danas u poziciji da može zajedno sa svojim PR agencijama kvalitetno upravljati procesom dovođenja medija i novinara specijalista u Istru. Koliko god su svi mediji bitni, oni imaju različite pozicije i različit utjecaj, pa shodno navedenome mogu isporučiti različite rezultate. Zahvaljujući toj selekciji medija (biramo one koji imaju što veći utjecaj i one koji imaju velike tiraže) te selekciji novinara (biramo one koji imaju moć utjecaja, koji su opinionmakeri), time dobivamo autentične i vrijedne reportaže koje sugeriraju njihovim čitateljima da se upravo radi razloga navedenih u reportaži vrijedi posjetiti Istru.

Rezultat navedenih aktivnosti je taj da Istra već jedanaestu godinu zaredom dobiva u prosjeku 4 velika priznanja na godišnjoj razini. Sveukupno u jedanaest godina osvojeno je njih 48. Tih 48 nagrada dobiveno je od 22 različita vrhunska specijalizirana turistička medija (ADAC, Flos Olei, Lonely Planet, National Geographic Traveller, The Huffington post, CNN, USA Today, New York Times, Luxury Travel Magazin, Forbes, Shermans Travel, Fodor’s travel intelligence, Readers Digest, Executive Travel, Next Avenue, Jet 2,  Wine Enthusiasts, EU Best Destination, Holiday check, Overseas).

Mahom se tu radi o osvojenoj pobjedničkoj poziciji ili o uvrštenju Istre među top 10 destinacija svijeta po raznim kriterijima. To je podatak s kojim se rijetko koja destinacija na svijetu može pohvaliti. Pored navedenog ako pogledamo o kakvim se tu medijima radi, koji im je dnevni doseg publike, koji utjecaj imaju na kreiranje javnog mnijenja i koji utjecaj imaju u smislu relevantnosti samog medija, onda cijela priča dobiva sasvim novi predznak.

Kada vas ADAC jedanaest godina zaredom proglasi pobjednikom u kategoriji: najpoželjnija auto destinacija njemačkih gostiju u konkurenciji najznačajnijih njemačkih, austrijskih, švicarskih i talijanskih regija onda je to zaista veliko postignuće, a kada imamo na umu da su nam njemački gosti daleko najvažniji gosti u Istri s udjelom od više od 30%, onda taj podatak u potpunosti dobiva jednu drugu dimenziju.  Nije čudno da su nam pored svih drugih marketinških aktivnosti u svim ovim godinama upravo Nijemci „spašavali sezone“.

ADAC je najveći europski auto klub i broji među svojim članovima više od 21 milijun vozača. Osim zastupanjem interesa automobilista i pružanja pomoći na cestama, ADAC obavlja i izdavačku djelatnost i pruža dodatne usluge članovima. Među tim uslugama su izrada analiza i pružanje turističkih usluga. Radi svoje organizacije i duge tradicije, ADAC uživa veliko povjerenje ne samo među njemačkim automobilistima već i u cjelokupnom javnom životu.

Flos Olei je najznačajniji svjetski vodič za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja. Istra je posljednjih šest godina zaredom proglašena najboljom na svijetu jer ima uvijek više od 70 ulja uvrštenih, što znači da Istra sudjeluje s više od 14% u ukupnom udjelu od 500 najboljih ulja na svijetu. Taj medij nema značaj i širinu jednog ADAC-a, ali ima svakako veliku važnost u tom nišnom produktu i nišnom turizmu maslinova ulja po čemu je Istra najbolja na svijetu. Nisam siguran u kojoj je to disciplini Hrvatska u nečemu bila najbolja na svijetu i da to potvrđuje šest godina zaredom.

U ovih jedanaest godina tri puta smo još osvojili pobjedničke titule u Lonely Planetu, National geographic travelleru i The Huffington Postu. O svakom mediju bi mogli knjigu napisati, no dovoljno je reći da je Lonely Planet jedan od značajnijih turističkih specijaliziranih medija, da je NG Traveller jedan od utjecajnijih medija koji promovira odgovoran i održiv model života na planeti pa tko i turizma, koji promovira bioraznolikost kao jednu od najvažnijih komponenti današnjeg življenja, The Huffiungton Post ima dnevno 17 milijuna čitatelja.

Veliko dostignuće je kad jednom osvojite nagradu u TOP 10 destinacija svijeta u jednom mediju, veliko dostignuće je i kada osvojite u još drugih 22 različita medija uvrštenje među top 10. Još veće dostignuće je kada vas proglase pobjednikom natjecanja, a najveće kada to potvrdite 3 ili 6 ili 11 puta zaredom kao što je to Istri pošlo za rukom.

U tom kontekstu ovaj posao predstavlja veliki suport podizanju reputacije destinacije Istre, stavlja vas na radar najutjecajnijih medija koji sugeriraju svojim čitateljima da nas posjete, jednom rječju bildaju brand destinacije Istre. Ono što je posebno važno u poslu PR aktivnosti je kontinuitet u održavanju kvalitete i servisa, ali isto tako inovativnost proizvoda i kreativnost usluge.

To samo potvrđuje da Istra svake godine iznova može producirati zanimljiv sadržaj, atraktivnosti i novosti koji su tim svjetskim medijima izuzetno interesantni. Medijska uvaženost destinacije je ključna u uvjetima kada je svjetska konkurencija izuzetno oštra, kada se pojavljuju nove destinacije, kada putem digitalnog marketinga u trenutku možete skrenuti pozornost na sebe, zato je danas u modernom turizmu borba za svakog gosta ključan marketinški rezultat, stoji u priopćenju TZIŽ.

Skip to content