Otvorenje Verudela Art Parka 7. lipnja

Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica Grada Pule, u cilju oplemenjivanja i obogaćivanja turističke ponude grada Pule trajnim vrijednostima iz domene suvremene likovne umjetnosti, u suradnji sa više partnera i osam umjetnika, realizirali su uređenje interdisciplinarnog i interaktivnog prostora Verudela Art Parka koji će se službeno otvoriti 7.6.2019. godine u 20 i 30 sati.

Prostor novog parka nalazi se na Verudeli, lociran između parkirališta i Ambrele. Podloge za postav ambijentalnih instalacija izradili su arhitekti URBIS-a iz Pule, Leonid Zuban i Dino Krizmanić i time definirali 7 „OTOKA“ koji kao skulpturalne instalacije podcrtavaju ideju mobilnosti i PUTOVANJA, odnosno OBLAKA kao sinonima i simbola suvremenog turizma. Realizacijom parka na površini od 5.500 m² Pula i Istra dobiti će novu atrakciju koja će biti zanimljiva svim uzrastima za igru, šetnju, odmor te, ljubiteljima umjetnosti za uživanje u raznolikosti skulptura.

Tim Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule predvođen autoricom umjetničkog koncepta Gorkom Ostojić Cvajner, za realizaciju ovog zahtjevnog i vrijednog projekta izabrao je osam umjetnika:

–              Eros Čakić, akad. kipar, Pula

–              Gualtiero i Simone Mocenni, kipari, Pula i Milano

–              Robert Pauletta, akad. slikar, Pula

–              Vedran Šilipetar, akad. kipar i slikar, Pula

–              Roberta Weissman Nagy, akad. kiparica, Pula

–              Bojan Šumonja, akad. kipar Pula

–              Siniša Majkus, akad. kipar, Matulji

Tih sedam skulptura, svaku na svojoj poziciji, povezuju mekane kontinuirane prostorne linije od cor-ten čelika. Prostorne linije prate denivelaciju terasasto postavljenog terena, oblikuju usjeke i nasipe, približavaju se i udaljavaju jedna od druge stvarajući tako prostorne napetosti, te formiraju krajolik za pozicioniranje pojedinih skulptura.

Planiranim uređenjem art parka osigurava se pješački pristup iz svih smjerova, s naglaskom na glavni ulaz u park sa parkirališta gdje je i najveća visinska razlika prema parku koja se svladava jačim potezom stepenica uz cor-ten liniju. Na samom cor-tenu ispisani su oceani i mora kao simbol lokacije ali i teme parka „putovanja“, što je osmislio dizajner Željko Burić, Fabrika d.o.o.

Članovi komisije koji su potvrdili prijedloge skulptura bili su : autorica umjetničkog koncepta parka i povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, kipar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Petar Barišić, slikar, kipar i dizajner, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Ante Rašić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Ingrid Buljan, direktor hotela Park Plaza Arena i hotela Brioni Milan Vlaisavljević i direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Cjelokupnu rasvjetu parka i skulptura projektirao je poznati pulski dizajner svijetla Dean Skira sa svojim timom.

Vizualni identitet parka dizajnirali su dizajneri studija Rašić + Vrabec.

Utemeljitelji parka su kao što je već navedeno su Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica grada Pule, a partneri na projektu su Zagrebačka banka d.d., Skira d.o.o., Vintijan d.o.o., Kamen Pazin, Urbis d.o.o..

Izvođači radova su Vintijan d.o.o., IM Metal Žminj, Kapeloto beton d.o.o. i Vibrobeton Decorgarden.

Ukupni troškovi za uređenje parka iznose oko 4.350.000 kn od čega je Grad Pula sufinancirala sa 550.000 kn, Arena Hospitality Group sa 375.000 kn, Zagrebačka banka d.d. sa 100.000 kn, te ostatak je financiran od strane Turističke zajednice Grada Pule.

U 2018. godini umjetnici su svoje skulpture uglavnom dovršili, a krenuli su i pripremni građevinski radovi za podloge za postav instalacija i za uređenje same površine. Park je u planu bilo otvoriti na proljeće 2019. godine te je bilo razmatrano više datuma, ali zbog dugog kišnog perioda koji je onemogućavao sigurno postavljanje skulptura isto nije bilo moguće.

Skip to content