U povodu Svjetskog dana turizma TZ Pule predstavila Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula

Povodom Svjetskog dana turizma Turistička zajednica grada Pule je u svojim prostorima predstavila Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula s obzirom da je ovogodišnja tema Svjetske turističke organizacije „Turizam i poslovi – bolja budućnost za sve“.

Direktorica TZ Pula, Sanja Cinkopan Korotaj pozdravila je sve prisutne i rekla kako je danas zahtjevno raditi u turizmu obzirom da ima sve manje djelatnika a sve više izazova a to  je  problem ne samo u Hrvatskoj nego u Europi i svijetu. Upravo zato treba se više truditi i educirati  buduće djelatnike. S obzirom na temu turizam i poslovi bilo nam je logički da se  u sklopu  dana turizma 27.9.2019. prezentira Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula koja je ne samo škola koja pruža osnovnu edukaciju za određena zanimanja već  radi i na mnogim projektima i  suradnjama te time dokazuje da se može puno više postići i naučiti  od onog što zahtjeva  zanimanje za koje su se upisali..

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Orhideja Petković  rekla je da se u  obrazovanju učenika intenzivno povezuju teorija i praksa te razvijaju vještine o važnim društvenim pitanjima. U Školi se potiče sudjelovanje učenika u raznim projektima strukovnih područja i stranih jezika kako na državnoj, tako i na međunarodnoj razini. Rezultate rada učenika i djelatnika prepoznalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je Školu proglasilo Regionalnim centrom kompetentnosti.

Učenici Škole obrazuju se za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada: hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, komercijalist, konobar, slastičar, kuhar, prodavač. Već dugi niz godina ostvaruju izvrsne rezultate u multidisciplinarnim područjima, a ponosni su i na sportski uspjeh muške futsal ekipe, drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu srednjih škola u Izraelu.

Zapažene rezultate učenici postižu zahvaljujući svojem znanju i trudu, ali i mentorima koji osluškuju njihove interese i ambicije. Učenici putuju diljem svijeta, donose mnoge   medalje i priznanja iz područja slastičarstva, kuharstva, ugostiteljskog posluživanja, hotelijerstva, stranih jezika, poduzetništva. Kao jedan od rezultata njegovanja posebnosti hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta je i primljena povelja  „Škola – prijatelj baštine i turizma“.

Budućnost „Lipi“ donosi nove izazove, turističke inovacije, partnerstva, težnje i nadanja, a mladim ljudima poticaj na ostvarenje njihovih snova.

Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i njihova domišljatost, dokaz su da je turizam interdisciplinarna djelatnost. Povodom  Svjetskog dana turizma predstavili su se sa svojim video uratcima i kreativnim projektima.

U Turističkoj zajednici grada Pule nastupili su učenici Vanda Pliško na klarinetu i Mateo Škabić koji je svirao roženice i otpjevao tradicionalnu skladbu s područja Raklja. Prikazani su kratki filmovi „Šparoga – vilinska metla“, „Brijuni u doba Austro-Ugarske“ i nagrađeni video uradak „Ča povidaš?“.

U ulozi prezentera projekata bili su učenici Tara Fainkutić i Matko Tepšić, uz podršku profesorica Vedrane Brajković, Irene Kiss, Aleksandre Čičak i knjižničarke Željke Kondić Dabo.Na proslavi Svjetskog dana turizma mogle su se kušati slastice sa zanimljivim sastojcima poput ružmarina, ušećerenih maslina i crvenog papra, a pripremili su ih učenici drugoga razreda slastičarskog smjera pod mentorstvom nastavnika Roberta Perića.

Skip to content