Podijeli

U subotu Viteška svečanost primanja novih članova u Europski vinski viteški red

U subotu 18. svibnja Konzulat Hrvatska Europskog Vinskog viteškog reda i legat (izaslanstvo) za Hrvatsko primorje i Istru održat će Vitešku svečanost primanja novih članova  te promicanja svojih članova u više stupnjeve. Novi članovi njih šesnaest, te članovi predviđeni za promaknuća kojih je četrnaest, su ugledni vinari, vinogradari te osobe iz poslovnog, kulturnog i javnog života Hrvatske.

Okupljanje članova i gostiju obučenih u živopisne odore, sa zastavom viteškog reda, mačem hrvatskog konzulata i ceremonijalnim štapom počet će u 12 sati na Trgu Forum ispred Gradske vijećnice uz prigodni program Kulturno-umjetničkog društva Mate Balota. Skupu će se u 12.30 sati obratiti i gradonačelnik Pule, gospodin Boris Miletić.

Nakon svečanog mimohoda ulicama središta Pule do pulske Katedrale Uznesenja Marijina, svetu misu u 13 sati predvodit će biskup u miru mons. Ivan Milovan. Nakon održane mise, uz zvukove hrvatske, europske i viteške himne započet će Viteška svečanost primanja (akreditacije) novih članova u Europski vinski viteški red i promaknuća (intronizacije) članova u više stupnjeve.

Svečanosti će prisustvovati Consul Senior Europskog Vinskog Viteškog Reda, vitez Alexander Unger, Senatni izaslanik za Hrvatsku i legat južnog Gradišća, vitez Johhan Horvatits, Senator EU i 1. Prokonzul Konzulata Slovenija, vitez Tomislav Kovačič te Senator i 1. Prokonzul Konzulata Hrvatska, vitez Stjepan Šafran.

Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1333. godine (I. period) te iz 1468. godine (II. period), a kojeg su u tom II. razdoblju djelovanja bili potvrdili papa Pavao II. i car Fridrik III.

Europski vinski viteški red pod patronatom kuće Habsburg-Lothringen okuplja preko pet tisuća članova u 24 zemlje Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na europskoj kulturnoj osnovi.

Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: “Tek kad svladaš zavist i počneš se zalagati za druge, biti ćeš pravi viteški čovjek”.

Skip to content