Podijeli

Visualia Festival – festival svjetlosti od 19. do 21. rujna

Od 19. do 21. rujna, u Puli, svjetlost ponovno dolazi u centar pažnje zahvaljujući sedmom u nizu Visualia Festivalu, festivalu koji posjetiteljima nudi umjetničke radove iz domene svjetlosne i audiovizualne umjetnosti: svjetlosne instalacije, interaktivne instalacije, 2D/3D mapping projekcije, svjetlosne performanse… Ove će se godine predstaviti 16 umjetničkih kolektiva i samostalnih umjetnika kroz čak 21 umjetnički rad. Umjetnici dolaze iz osam različitih zemalja među kojima su Francuska, Mađarska, ali i Australija te SAD, čiji će radovi biti smješteni na osam lokacija u centru grada, a umjetnički program počinje u 20 sati i završava u ponoć.

Festival se otvara 19. rujna u 20 sati na Portarati, a paralelna događanja bit će u Prvomajskoj, Carrarinoj i Kandlerovoj ulici, potom na Forumu i Usponu sv. Teodora, u Titovom te Parku kralja Petra Krešimira. Istodobno će se, u subotu navečer, održati tradicionalna utrka X-ica, a idućeg dana polumaraton i maraton.

Iznimno bogat program Visualia Festivala prepun je novosti, a jedna od njih je i najveća do sada mapping instalacija koja će se prikazivati na fasadi Gradske knjižnice i Muzeja suvremene umjetnosti, dužine 80 i visine 25 metara. Radi se o instalaciji francuskog Arcaan Collectiva, koji je već gostovao u Puli. Na Usponu sv. Teodora bit će prikazana mapping instalacija Facelessmen rumunjskog umjetnika Radua Ignata, skulptura lica visoka pet metara. U Prvomajskoj će australska umjetnica Zara Pasfield postaviti svjetlosnu instalaciju Love birds, a riječ je o malim pticama koje će letjeti svjetlosnu rutu dijelom ulice. Mađarska skupina Fenyszorok Visual će na Forumu analognom grafoskopskom projekcijom osvijetliti sve fasade. Sve će se to moći vidjeti svakoga dana festivala, izuzev pobjedničkog mapinga Inner light koji će biti prikazan samo u petak, 20. rujna u 21.30 sati na Forumu. Visualia Group prikazat će nekoliko novih instalacija, a jedna od njih, ARPOV, moći će se vidjeti u Parku kralja Petra Krešimira.

Visualia Festival ove je godine proširio svoj redovni umjetnički program i kroz partnerske manifestacije, pa je tako, uz već uobičajenu suradnju s noćnim maratonom Pulska X-ica koji se od ove godine održava u proširenom izdanju Pula Marathon, dogovoreno programsko partnerstvo sa 16. Međunarodnom International Light Association konferencijom koja će se održati u Domu branitelja od 18. do 20. rujna, a sve detalje kao i program konferencije možete pronaći na njihovoj web stranici http://www.international-light-association.org/. Partnerstvo je sklopljeno i s Krug Travel Pulom i njihovom turističkom turom s VR naočalama zahvaljujući kojem će posjetitelji moći razgledati Forum kakav je bio u antičko doba.

Udruga Sonitus zajedno sa Studentskom udrugom Pula i Fakultetom informatike u Puli organizirala je radionicu VisuaLab gdje se učilo o teoriji, ali i programiranju u umjetničke svrhe koja se također po prvi puta održala ove godine. Rezultat radionice,svjetlosna instalacija, moći će se pogledati na ulazu u Circolo.

No, neće nedostajati ni zabave za one najmlađe, za koje će se pobrinuti Zemlja zabave u sklopu Light&Fun programa. U Titovom parku svaka večer ima svoju tematiku, a sve se završava Mini disco feverom za djecu, dok za one starije tu je After Party u Circolu.

Uz Turističku zajednicu i Grad Pulu kao glavne partnere Visualia Festivala, ovaj izniman svjetlosni događaj podupiru i Arena Hospitality Group, IDD Production, ARA Electronic, Medvid produkcija, MIJENA te medijski pokrovitelji Glas Istre, Regional Express, TV Nova, TV Istra, Radio Istra, Laganini FM, Radio Maestral i Rovinj FM.

Kompletan program Festivala pogledajte OVDJE.

Skip to content