VISUALIA FESTIVAL: Predstavljena instalacija Eggo Trick

Visualia je festival svjetla koji predstavlja svu čaroliju i ljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti te je sastavni dio kulturnih manifestacija grada Pule. Šesta godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala za razvoj konkurentnosti i jačanje prepoznatljivog destinacijskog imidža koji Pulu predstavlja i kao grad svjetla.

 

Na konferenciji za medije predstavljena je instalacija Eggo Trick koju donosi u Pulu Turistička zajednica grada Zagreba, a djelo je autora Deana Skire koju će bit moguće pogledati u razdoblju od 13. do 15. rujna. Pula će od četvrtka do subote zablistati čarobnim sjajem svjetala!

 

Osim autora, na predstavljanju bila je predstavnica Udruge Sonitus Nikol Rodić, Ivana Mahnić iz Turističke zajednice Grada Zagreba te Sanja Cinkopan Korotaj direktorica Turističke zajednice grada Pule (TZG Pule).

 

Eggo Trick instalacija, autora Deana Skire, imala je svoju premijeru na Festivalu svjetla Zagreb 2018. godine. Drago nam je da se i ove godine Grad Zagreb te Turistička zajednica grada Zagreba (TZG Zagreb) uključuju u Visualiju te da će Eggo Tirck biti dio našeg festivala. Nastavak je to partnerske suradnje TZG Zagreb i TZ Pula od prošle godine, kada je u Puli gostovala instalacija Twisted, istog autora, premijerno predstavljena na Festivalu svjetla Zagreb 2017. godine, kazala je Cinkopan Korotaj.

 

Instalacija Eggo Trick otvara novu lokaciju festivala na prolazu Svetog Teodora tj. ispred Muzeja maslinovog ulja i biti će postavljena sva tri dana festivala. Važan je i edukativni aspekt budući da je Festival usmjeren na domaće umjetničke i kreativne snage, a oko Visualia grupe tijekom godina prošlo je dvadesetak umjetnika koji stvaraju i čine nove umjetničke snage kako Festivala tako i grada Pule. Instalacije Deana Skire zasigurno su izvor poticanja kreativnosti, ali i promišljanja za mlade umjetnike jer ciljevi festivala su promicanje modernih radova iz područja audiovizualne umjetnosti te doprinos povećanju kulturnog kapitala, isticanju umjetničkih vrijednosti i postizanju koristi za zajednicu i društvo, kazala je Rodić.

 

Dean Skira predstavio je instalaciju rekavši kako je Eggo Trick svjetlosna instalacija promjera 3 metra i visine 5,4 metra,  predstavlja arhetip klasičnog lustera u povijesno utemeljenoj i prepoznatljivoj formi, dok su svijeće kao izvori svjetla zamijenjene suvremenim i inovativnim svjetiljkama Trick koje stvaraju grafičke svjetlosne linije u 360 stupnjeva. Glorifikacija rasvjetnog tijela na pijedestalu zlatnog kaveza protuteža je svjetlu koje slobodno izlazi kroz rešetke i širi se nesmetano u okolinu. Postavljena instalacija u svoje okruženje projecira svjetlost u obliku isprepletenih svjetlećih linija koje dinamično mijenjaju boje i intenzitet. Bogatstvo boja i gustoća linija čini prostor izrazito ispunjenim, uljepšavajući ga poput raskošnih renesansnih tkanina. Instalacija oblikom podsjeća na Faberge’ jaja koja predstavljaju umjetnost, luksuz i kolekcionarstvo u današnjem svijetu, a pritom savijene aluminijske cijevi u 3D tehnici zapravo služe kao nosači lustera.

Naziv instalacije proizašao je iz klasičnog oblika (EGG) i inovativnog svjetlosnog instrumenta (TRICK). Kombinacijom izraza “Eggo Trick” dobiva svoje metaforičko značenje podložno individualnoj interpretaciji. Poput srednjovjekovnih lustera koji su se prenosili iz prostorije u prostoriju prema potrebama, i ova svjetlosna instalacija može mijenjati lokacije i svaki novi prostor učiniti posebnim, rekao je Skira.

Manifestaciju podržavaju: Grad Pula, Istarska županija, Zaklada Kultura Nova, Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica.  Zahvaljujemo dragim sponzorima i partnerima:  Arena Hospitality Group, Hrvatska poštanska banka, IDD production,  Ara Electronic, Turistička zajednica grada Zagreba, Mijena,  Aquarium Pula, Zemlja Zabave i Medvid Produkciji iz Pule.

Vidimo se od 13. do 15. rujna u Puli na šestoj ediciji Visualia Festivala!

Skip to content