Podijeli

Visualia Festival: Pulska premijera Svjetlosnog paviljona Twisted

 

Ovogodišnji Visualia Festival  koji će biti održan od 21. do 23. rujna obilježit će pulska premijera Svjetlosnog paviljona Twisted autora svjetski priznatog i nagrađivanog dizajnera Deana Skire. Paviljon Twisted, u finalu je za dobitnika ovogodišnje nagrade Darc Awards u Londonu, čiji će pobjednik biti poznat krajem godine.

 

Svjetlosni paviljon Twisted kreiran je kao objekt specifične prostorne forme koja je naglašena integriranim svjelosnim RGB linijama uzduž nosive konstrukcije paviljona. Eksperimentalnost instalacije provocira percepciju kretanja u prostoru neuobičajenog oblika u kojem svjetlo prati pomake u prostornoj orijentaciji. Arhitektonski objekt duljine 30 metara, širine i visine gotovo po četiri metra, nema uobičajene ravne stranice, već su njegovi fragmenti zakrivljeni u spiralu. Iako relativno velikih dimenzija, zbog ritma zarotiranih elemenata dodatno pojačanih kontroliranim svjetlom, šetnja paviljonom stvara nedoumicu u poimanju dimenzija prostora i pravca kretanja što dovodi do spoznaje o snažnom utjecaju svjetlosti na čovjeka i prostor. Objekt je izrađen od crno bojanog čelika i pokrova od bijelog leksana. Instalacija je zamišljena kao igra materijala, onog fizičkog, poput čelika, plastike, i onog metafizičkog, svjetla.

 

Suradnja Skire i Visualia Festivala traje još od drugog Visualia Festivala kada su oživjeli Svjetleći divovi, osvijetljene dizalice u brodogradilištu Uljanik. Ove godine Visualia festival predstavlja  novu instalaciju Deana Skire Svjetlosni paviljon Twisted, novu instalaciju Visualia Group i bit će ponovljeno sve najbolje s dosadašnjih edicija festivala, uz povezivanje s utrkom Xica koja se lani također održavala na temu svjetla. Sudionici ovogodišnje trke Xica, osim pored brojnih instalacija Visualia Festivala, protrčat će i kroz svjetlosnu instalaciju Twisted pred sam cilj u Areni.

Potencijal i uspješnost Visualia Festivala doveli su do razvoja suradnje i partnerstva udruge Sonitus s Turističkom zajednicom Pule i Arheološkim muzejem Istre, kao i drugim udrugama i organizacijama na lokalnoj i međunarodnoj razini. Udruga Sonitus stoji i iza drugih uspješnih projekata, kao što je VisuaLab te surađuje s drugim europskim festivalima svjetla.

Visualia Festival kulturna je manifestacija i redovan dio cjelogodišnjega kulturnoga programa koji je osmislila i provodi udruga Sonitus. Festival svoju tradiciju gradi na održivom predstavljanju suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti kojima se žele poništiti granice između povijesnih i modernih dostignuća te upravo kroz tu fuziju posjetiteljima pružiti nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Organizatori Visualia Festivala u Puli su udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre, a pokrovitelji su Grad Pula, Istarska županija, Arena hospitality group, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Istre.

Partneri festivala su IDD production, Ara electronic, Medvid produkcija i Hrvatska poštanska banka.

https://www.facebook.com/VisualiaFestival/

11. August 2017.

Skip to content