Lungo mare

Prekrasan proljetni vikend naprosto vapi za šetnjom uz morsku obalu. Kamo poći? Nedoumice gotovo da i nema. Vijugava cesta od gradskog kupališta Valkane pa sve do Gortanove uvale i dalje do Valsalina nezaobilazno je šetalište mnogih Puljana. Implantirana u gustu borovu šumicu (Pinus halepensis) s jedne, i prirodne stjenovite morske obale s druge strane pruža pravo osvježenje nakon naporna tjedna. Tu se danomice kreću sve generacije ‡ od malene djece u kolicima tijekom šetnje s roditeljima do stanovnika “treće životne dobi”, da bi zajedno upili svu ljepotu koju ovaj dio grada pruža. Jednosmjeran promet automobila, prilično visoko postavljeni “ležeći policajci” i rubnjaci omogućuju nesmetanu šetnju novopopločenim pločnikom. Oni aktivniji izabiru put krivudavim stazicama kroz šumicu preskačući grmiće zelenike, tršlje, lemprike i provlačeći se kroz spletove tetivike, lonicere i bršljana.

Otkad su 1994. godine u ovom dijelu postavljeni javna rasvjeta i drugi urbani elementi (klupe, košarice i javne govornice), i u kasnim večernjim satima ovdje je vrlo živo. Tada se tu sastaje mlada generacija prije večernjih izlazaka.

Ako vas ikad u proljeće put navede u ovaj dražesni istarski grad, ne zaboravite šetnju uz zapjenjelu morsku hrid. I dok se lagani maestral poigrava vašim vlasima, osjetit ćete miris joda i borovine u zraku, a srce će se namah ispuniti ushićenjem. I tada će se učiniti da poznajete sve šetače, premda ih niste nikad u životu susreli i poželjet ćete da svakog pozdravite i toplo mu se nasmiješite. Možda upravo u tome leži tajna dobronamjernosti i prijateljskog raspoloženja Puljana. A prizor zalazećeg sunca nad blago namreškanom morskom pučinom neponovljiv je doživljaj koji ostaje u sjećanju da ponovnog susreta.