Podjeli

Mornaričko groblje

Posjet Puli i razgledavanje njegove kulturne baštine pravi je izazov budući da Pula zaista obiluje spomenicima kulture. Svratite li u Pulu svakako razgledajte i Mornaričko groblje, nalazi se na Stoji, a smješteno je nadomak predivne uvale Valkane, omiljenim šetalištem Puljana.

Bivše austrougarsko groblje (K.u.k Marinefriedhof) otvoreno je 1862.godine, a za njegovo je uređenje Ministarstvo mornarice kupilo četiri tisuće četvornih metara zemlje. Danas se groblje rasprostire na više od 22 tisuće četvornih metara, a na njemu je prema dostupnim podacima pokopano oko 150 tisuća ljudi.

Šetnja kroz Mornaričko groblje zasigurno je šetnja kroz predivan park, jer groblje je uređeno i obnovljeno 1990. godine uz pomoć austrijskog Crnog križa i Njemačkog narodnog saveza za brigu o ratnim grobovima. No, šetnja Mornaričkim grobljem šetnja je i kroz pulsku povijest. Naime, na ovom je groblju pokopano i 12 austrougarskih i jedan turski admiral, pokopano je i tristotinjak talijanskih i njemačkih vojnika, pokopane su i žrtve brodske nesreće Baron Gautsch te posade bojnih brodova Szent Istvan i Viribus Unitis. Groblje je uvršteno u popis spomenika pod zaštitom Haaške konvencije.