Podijeli

Novi turistički proizvod u Puli: Kuća istarskog maslinovog ulja

U nedjelju se u prostoru Turističke zajednice grada Pule održala prezentacija novog turističkog proizvoda Kuće istarskog maslinovog ulja. Direktorica Sanja Cinkopan Korotaj izrazila je zadovoljstvo što je tvrtka Idea Istra nakon Pula City Tour-a koji se pokazao uspješnim projektom, krenula u još jedan novi cjelogodišnji projekt: kuće maslinovog ulja.

Znamo da danas gosti žele što više toga posjetiti i vidjeti lokalne posebnosti područja, a muzej maslinovog ulja je zasigurno jedna zanimljiva ponuda s obzirom na tradiciju maslinarstva u Istri, kazala je Cinkopan Korotaj.

Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić pohvalio je projekt te naglasio da danas govorimo o turističkoj godini, a ne o turističkoj sezoni i da upravo Kuća maslinovog ulja je cjelogodišnji projekt.

Grad će urediti ulicu Sv. Teodora koja spaja Kandlerovu ulicu i Rivu, popoločati je te postaviti javnu rasvjetu i srušiti jedan stari zid bez svrhe. Time ćemo podržati projekt i urediti taj predio grada, rekao je Miletić.

Lorena Boljunčić, direktorica tvrtke prezentirala je projekt od ideje do realizacije.

Četiri godine nakon lansiranja usluge panoramske vožnje Pula City Tour,  odlučili smo pokrenuti novi turistički proizvod koji promovira istarsko maslinarstvo i vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja. Radi se o muzejskom postavu koji govori o povijesti i sadašnjosti istarskog maslinarstva, načinu uzgoja, berbi, preradi, o kvaliteti i zdravlju maslinovog ulja kao i o posebnostima istarskih maslinovih ulja, naglasila je Boljunčić.

Uz muzejski postav tu je i kušaonica odnosno degustacijski prostor gdje će gosti moći isprobati vrhunska istarska ulja te naučiti kako razlikovati vrhunska od loših maslinovih ulja. Prostor će sadržavati i  trgovinu u kojem će se moći kupiti isključivo istarska ekstra djevičanska ulja kao i niz drugih lokalnih istarskih proizvoda.

Sam muzejski postav gosti će moći pratiti i putem audio slušalica na jednom od 10 svjetskih jezika. U suradnji s Arheološkim muzejom Istre, bit će izložen i dio predmeta iz rimskog razdoblja, kao što su primjerice amfore u kojima se istarsko maslinovo ulje prevozilo diljem Europe još u rimskom razdoblju.

Za ovu svrhu uređuje se dio zapuštenog kompleksa bivše tvornice Arena Trikotaže, sada u privatnom vlasništvu, veličine 450 m2 i time vrijedan prostor industrijske arhitekture dobiva novi kvalitetni sadržaj. Ukupna investicija iznosi 2 milijuna kuna i uključuje uređenje fasade, adaptaciju unutrašnjeg prostora te sam postav muzeja. Za unutrašnji dizajn zadužena je tvrtka Fabrika.

Kuća istarskog maslinovog ulja raditi će cijelu godinu čime će se značajno obogatiti turistička ponuda grada Pule. Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, ali i široj regiji. Većina drugih prostora ili muzeja u kojima se promovira maslinarstvo vezana je uz pojedine proizvođače maslinovih ulja te se uglavnom radi o predstavljanju povijesnih strojeva za preradu maslina. U slučaju  Kuće maslinovog ulja u Puli je riječ o povijesnom pregledu i edukaciji, u kojem se može provoditi i zavičajna nastava ali i o projektu koji u urbanom okruženju upoznaje turiste s pričom o maslinarstvu te ih dalje upućuje na istraživanje Cesta istarskog maslinovog ulja i u posjet maslinarima.

 

PREDMETI VEZANI UZ MASLINARSTVO

Mole se građani da ukoliko imaju predmete vezane uz maslinarstvo i maslinovo ulje, a koje bi željeli predstaviti (športe, škalun, žlica za pobiranje ulja, kamenice i sl.), ili ispričati posebnu zanimljivost iz povijesti istarskog maslinarstva da se jave na broj telefona 099/4105-002.

Skip to content