Park pod arenom

Smješten je na najreprezentativnijem mjestu u gradu, blagoj padini ispod same antičke ljepotice Arene. Gotovo uvijek dobiva epitet najljepšeg pulskog parka. Jedna je od rijetkih osmišljenih parkovnih površina iz razdoblja talijanske vladavine koja se do danas održala u neizmijenjenom obliku s obzirom na ukupnu površinu, oblik i veličinu parcela i staza. Park je nastao 30-ih godina 20. stoljeća na mjestu dotadašnjeg vojnog skladišta prvotno namijenjenog potrebama austrougarske, a zatim i talijanske vojske. Godine 1935. talijanske vlasti postavljaju u sredinu donjeg ruba parka impozantan spomenik caru Augustu, koji je, kao i prethodni u Valerijinom parku, odnesen 1947. godine po odlasku talijanske vlasti. Na tom se mjestu uređuje nova parcela koja potom čini sastavni dio parka koji je sađen i održavan u talijanskom stilu. Vrste poput tise, kaline i šimšira kao i mnoštvo cvatućih ljetnica davale su mu, a i danas daju posebnu draž. Na površini od 3.300 m2 dominira razigran cvjetni tepih ljetnica koje se svake godine nanovo sade. Nerijetko se tu i fotografiraju posjetitelji želeći zapečatiti svoj boravak u drevnom gradu uz rascvjetale maćuhice, begonije, petunije s amfiteatrom u pozadini. Park se njeguje u starom stilu do 50-ih godina 20. stoljeća kada se bilje prepušta slobodnom rastu, a sade se i nove vrste koje su tada bile u modi. Tako su tada svoje mjesto u ovom parku dobili razni cvatući grmovi, tobirovac, božikovina pa čak i smreka. Osim tise, i božikovina je zaštićena biljna vrsta u Hrvatskoj čiji lijepi crveni plodovi uljepšavaju i čine park vrlo vrijednim. Park cara Augusta desetljećima ostaje vrijedan eksponat kao svjedok parkovne kulture grada.
Ako se popnete stepenicama na vrh amfiteatra, prepoznat ćete lavandom ispisan natpis “Pula” na središnjoj parceli u parku.

Lavanda (Lavandula officinalis) je vrlo česta trajnica u primorskom dijelu Hrvatske i u zadnje je vrijeme vrlo omiljena u parkovnoj kulturi. Sve je češće sade i u privatnim okućnicama zbog prelijepih ljubičastih cvjetova tijekom ljetnih mjeseci, ali i opojnog mirisa koji širi uokolo. Biljka je bogata eteričnim uljem koje ima široku namjenu: uravnotežuje cjelokupno stanje organizma, uspješno se koristi pri liječenju psihičkih tegoba, nesanice, depresije i stresa. Kad se utrlja u kožu, uspješno odbija komarce.