Podijeli

Pulske utvrde – impresivne znamenitosti čekaju da ih otkrijete

Prošećimo zajedno nekim od pulskih utvrda.

Grad tritisućljetne povijesti Pula, diljem svijeta poznat je po svojim vrijednim kulturno-povijesnim znamenitostima. Spomenimo samo Arenu, šestu po veličini u svijetu ili Dvojna vrata, Augustov hram, odlično sačuvan rimski Forum ili Gradsku palaču, no u pravilu znatno je manje javnosti poznata impresivna ostavština Austro-ugarske monarhje iz 19. odnosno s početka 20. stoljeća, koja nesumnjivo predstavlja značajnu kulturno-povijesnu vrijednost. Radi se zapravo o cijeloj Puli, koja je u vremenu od 1820. do 1916. godine arhitektonski oblikovana kao utvrđeni grad. Nekad glavna luka Austro-ugarske monarhije, Pula i njena okolica više od stoljeća čuvaju 26 velebnih utvrda ili fortifikacija, te osam topničkih bitnica, šezdesetak baterija, rovova, podzemnih tunela i mnogih drugih zanimljivosti. Vanjski prsten pulskih utvrda površine je 40 tisuća hektara, a legenda kazuje kako su sve utvrde međusobno bile povezane mrežom podzemnih tunela. Posebno je zanimljiva priča kako je utvrda Marija Luisa na Muzilu povezana s utvrdom na Brijunima tunelom ispod mora.

Utvrde su imale za cilj braniti grad od napada s mora, a građene su kako bi odoljele svakom napadu – upravo zbog toga bile su većinom kružne ili prstenaste kako bi se granate od njih odbijale. Sve su građene na odličnim pozicijama, uglavnom vidikovcima s kojih se i danas pruža pogled koji se rijetko vidi.

Utvrde Pule i njene okolice nikada nisu služile obrani grada, iako neki podaci kazuju da je primjerice 1915. godine posadu garnizona Pula sačinjavalo čak 1.410 časnika i nešto više od 51 tisuća vojnika. Zahvaljujući vjerojatno i činjenici da utvrde nikada nisu napadane s mora Pula danas ima u cijelosti očuvan značajni građevinski kompleks koji zahvaljujući prije svega entuzijastima postepeno biva revitaliziran i zasigurno će u budućnosti još više dobiti na značaju. Utvrde postepeno dobivaju novu namjenu primjerenu današnjem društvu.

Prošećimo zajedno nekim od pulskih utvrda.

Monsival je brežuljak u turističkom dijelu grada Pule, a na njegovom vrhu nalazi se Fort Bourguignon, izvorno nazvan Fort Monsival. Građen je od 1861. do 1866. godine kao kružna dvoetažna zgrada s malim kružnim dvorištem u centru.

Fort Bourguignon, koji je dobio ime prema prvom komandantu Arsenala, belgijskom grofu u sulužbi Austro-ugraske monarhije pravi je primjer prilagodbe austrijskih utvrda za kulturu i zabavu bez da se narušavaju građevinske, arhitektonske i spomeničke vrijednosti. Tijekom posljednjih godina u ovoj su utvrdi organizirani koncerti, performaci i partyji elektronske glazbe. No, čak i ako vas ništa od spomenutog ne zanima, a kojim slučajem se odmarate na pulskim Zlatnim stijenama poznatim po turističkim vilama i apartmanima iznad prekrasne gradske plaže, prošećite do brežuljka Monsival, zavirite u hodnike Fort Bourguignona i uživajte u pogledu koji se pruža s ove tvrđave.

Na poluotoku Verudela poznatom po izvrsnim hotelima i turističkom naselju u kojem svoje odmore provode brojni turisti nalazi se obalna utvrda Verudela. Građena je kao i druge pulske utvrde u razdoblju od 1881. do 1886. godine. Pod vlašću Austro-ugarske monarhije bila je do 1918. godine kada prelazi u ruke talijanskih vojnih snaga. Nažalost, tada je izgubila svoj prepoznatljiv izgled jer su s utvrde odstranjeni svi metalni objekti, zajedno s impoznatnim topovima. Nakon pada Italije utvrdu su koristile njemačke vojne snage, a potom nakon 1945. utvrda je u vlasništvu Jugoslavenske narodne armije. Pedesetih godina vojska zaključuje kako joj ta utvrda više ne treba i daje je u vlasništvo Puli, a ona pak turističkom poduzeću koje u njenim prostorima otvara trgovine, frizerski salon, ugostiteljski objekt i disco-klub. Znatno kasnije 2002. godine utvrdu preuzima Aquarium Pula, zbog čijih bi zanimljivih sadržaja svakako trebalo pogledati ovaj prostor.  Postav Aquariuma smješten je u 50-ak bazena u prizemlju, rovu te na prvom katu utvrde Verudela. Tijekom obilaska  Aquariuma moguće je razgledati utvrdu s očuvanim sobama i tunelima, izložbu fotografija o pulskim utvrdama ali i izložbu radova s Međunarodne radionice arhitekture fortifikacija. Ne manje zanimljive su tropske morske i slatkovodne ribe, ribe europskih jezera i rijeka koje  su eto svoje novo prebivalište našle u Puli nadomak moru. Zanimljiv je i Centar za oporavak morskih kornjača iz kojeg svako malo put mora biva puštena neka ozdravljena kornjača.

Na Vidikovcu davno prije no što je 1978.godine na ovom prostoru sagrađen najveći pulski stambeni kompleks s više od tisuću stanova izgrađena je utvrda Casoni Vecchi ili Fort Monteparadiso. Utvrdu je, naravno, izgradila Austro-ugarska monarhija 1853. godine radi zaštite glavne luke svoje ratne mornarice. Tvrđava posjeduje 16 kazamata, od čega samo jedna nije služila kao topovski položaj. Fort je sa stražnje strane bio opremljen i za borbu “prsa o prsa”, “, a njegovu neosvojivost garantirala su dva pokretna mosta, te okolni rov. Tvrđavu su ipak 1992. godine “osvojili” mladi ljudi kasnije okupljeni u udruzi “Monteparadiso”. Tada vjerojatno nisu ni sanjali da će ih povijest Pule bilježiti kao jednu od najupečatljivijih asocijacija pulske undergraund scene. U kolovozu te godine u utvrdi je održan prvi Monteparadiso festival, jedan od najdugovječnijih hardcore punk festivala koji je Pulu doveo u središte europskih subkulturnih događaja. Festival se do 2000. godine održavao u ovoj utvrdi, a  potom seli u nekadašnju vojarnu Rojc. U sedamnaest godina svog djelovanja ostvarili su razne projekte i postali centar za podršku nezavisnoj vaninstitucionalnoj i neprofitnoj sceni. U ovoj pulskoj utvrdi u rujnu prošle godine ugostili su mlade demo bendove, većini od njih bio je to prvi javni nastup.

Fort Punta Christo izgrađen je krajem 19. stoljeća, izgradila ga je Austrija radi zaštite glavne luke svoje ratne moranrice. Smještena na 45 metara nadomrske visine pogled s utvrde “puca” na ulaz u pulski zaljev, lukobran i s druge strane mora na Muzil i Brijune. Tvrđavu odvaja duboki rov preko kojeg vode tri ulaza, u unutrašnjosti tvrđave tri su dvorišta iz kojih je moguće ući u podzemne prostorije ove lijepe građevine. Tvrđava ima čak 270 prostorija, a prostire se na više od deset tisuća četvornih metara. Zahvaljujući grupi entuzijasta  iz  udruge “Punta Christo” tvrđava je očišćena i u njoj je moguće održavati programe. Posljednji je održan Halloween party. Tijekom ljeta  u utvrdi se održavaju kulturni programi, koncerti, izložbe… Nađete li se u njenoj blizini svakako je razgledajte, jedna je od najljepših pulskih fortifikacija.

Fort San Giorgio ili utvrda Sv. Juraj smjestila se na brežuljku Monte Ghiro u neposrednoj blizini gradskog groblja. Kao i mnoge druge utvrde ima kružni oblik promjera oko 35 metara, građena je od kamena, s okruglim dvorištem i cisternom u sredini.  S ove utvrde pruža se zanimljiv i nesvakidašnji pogled na grad.

U neposrednoj blizini Arene na brdu Monvidal nalazi se istoimena utvrda, koja je nakon odlaska Austrije u više navrata mijenjala svoju prvobitnu namjenu obrane grada. Fort Monvidal nakon što ga je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća napustila vojska jedno je vrijeme služio kao skladište knjižare, potom je njegove prostore koristila i plastičarska radionica. Zanimljivo je spomenuti da je u jednom trenutku u tom prostoru radio i noćni bar. U gradnji utvrde Monvidal sudjelovala je kamenoklesarska radionica obitelji Valle, koja je radila i na brojnim drugim pulskim građevinama. Popravila je i urušeni luk Arene.

Vratimo se još na trenutak tvrđavi, iako se s ove utvrde možda i ne pruža toliko fantastičan pogled kao s drugih stižete li u Pulu s djecom ona se mogu poigrati na dobro uređenom igralištu u vanjskom dvorištu utvrde.

U kompleksu Opće bolnice Pula koja njene prostore koristi kao skladište nalazi se Fort San Michele.

Fort Stoja nalazi se na istoimenom poluotoku, a izgradila ga je kao i niz drugih utvrda Austrija 1884. godine. Ova je utvrda štitila južni prilaz pulskoj luci, a okružena je obrambenim jarkom. Zanimljiva je i po tome što nema konstatne dimenzije i označena je brojnim okruglim betonskim blokovima.

Na poluotoku Muzil koji je godinama bio namijenjen isključivo vojsci i vojnicima skrio se čak i Puljanima manje znan Fort Marie Louise. Utvrda je izgrađena na iznimno važnoj strateškoj poziciji obrane sidrišta lavne ratne luke Austro-ugarske monarhije i stoga je smatraju jednom od najvećih utvrda tog tipa na Jadranu pa i šire. Prošloga ljeta u ovoj je utvrdi odžan Međunarodni kongres arhitekata, no utvrda Maria Louise koja se smjestila na 48 metara nadmorske visine tek čeka da bude otkrivena.

Skip to content