Podijeli

Pulske utvrde – impresivne znamenitosti čekaju da ih otkrijete

O bogatoj povijesti grada Pule danas svjedoče brojni spomenici koji nas podsjećaju na minula vremena. Arena je bila i ostala nezaobilaznim motivom veduta grada na špici Istarskoga poluotoka kojemu, pored slavnog amfiteatra, antički šarm daju i ostaci gradskih zidina, Augustov hram, Dvojna vrata i drugi nezaobilazni motivi koji ne prestaju krasiti pulske razglednice. Dašak nekadašnje gospodarice mora osjeća se na venecijanskoj utvrdi Kaštelu. Nema tog posjetitelja staroga Kaštela kojega nije očarao pogled na grad i u kopno duboko uvučen zaljev koji Pulu već tri tisućljeća štiti od prevrtljive ćudi Jadranskoga mora. No, rijetki su oni koji znaju da Pula svoju današnju vizuru duguje staroj Austriji, u čijem krilu je proživjela svoje najblistavije dane.

Na mjestu malog ribarskog mjesta izrasti će glavna ratna luka velebne Austro-Ugarske Monarhije. Nekada zapušten grad tijekom 19. stoljeća postaje veliko gradilište. U srcu Pule gradi se moderan pomorski Arsenal, a vrhovi gradskih brežuljaka bijele se od vapnenca kojim se gradi lanac utvrda koji će ubrzo opasati grad. Kolosalan fortifikacijski sustav kojim se Pula mogla podičiti brojao je 27 utvrda te 60-ak bitnica i uporišnih točaka. Pretvaranje Pule u najjaču pomorsku bazu na Jadranu, koja je po svom fortifikacijskom značaju mogla parirati najvećim pomorskim bazama svijeta, predstavljalo je mukotrpan proces izgradnje i modernizacije utvrda za koji je trebalo gotovo cijelo stoljeće.

Pulske utvrde danas predstavljaju podsjetnik na dane slave i prvorazrednu turističku atrakciju koja iz godine u godinu privlači sve više turista željnih otkrivanja znamenitosti Pule iz vremena Austro-Ugarske Monarhije. Dašak nekadašnje Carevine može se osjetiti gotovo na svakom koraku grada koji je bio dom njezine ratne flote. Cijeli obrambeni sustav pulske luke je ogroman, pa ćemo se u ovome tekstu posvetiti najznačajnijim utvrdama i bitnicama koje je moguće posjetiti, a nalaze se u samome gradu ili u njegovoj neposrednoj blizini.

Na samom početku pretvaranja Pule u ratnu luku, 20-ih godina 19. stoljeća, izgrađeni su martello tornjevi. Danas se jedan takav martello toranj može vidjeti u pulskom naselju Štinjan, na utvrdi Monte Grosso. Nekadašnji martello toranj i sredinom stoljeća oko njega podignuta kružna utvrda služili su za obranu ulaza u Pulski zaljev. Na Monte Grossu je podignut vidikovac s kojega se pruža nezaboravan pogled na grad, lukobran i otočje Brijuni, a za lijepog vremena pogled seže sve do Rovinja, kvarnerskih otoka i planinskog masiva Ćićarije. U neposrednoj blizini Monte Grossa, južno od utvrde, šumski puteljak vodi do bitnice Valmaggiore i kompleksa ukopanih spremnika goriva u uvali Zonchi. Nešto dalje nalazi se i kružna utvrda Munide. Nedaleko od Monte Grossa nalazi se nekad najznačajnija i najjača utvrda cijelog fortifikacijskog sustava na kojoj možemo pratiti povijest utvrđivanja Pule kroz tri razvojna perioda gradnje: martello tornjevi, kružne utvrde i poligonalne utvrde. Osim prekrasnog pogleda koji s njegovih bitnica puca na Brijunsko otočje, Punta Christo posjetiteljima nudi i razgledavanje svog podzemnog dijela, pri čemu se posjetitelji mogu osvježiti u baru koji se nalazi na njegovom krovnom dijelu.

Sredinom 19. stoljeća podignut je lanac kružnih utvrda koje se danas nalaze u samom gradu pa ih je vrlo jednostavno pronaći. Lanac kružnih utvrda započinje na sjeveru s utvrdom San Giorgio, smještenom u blizini gradskog groblja, i nastavlja se s utvrdama Monvidal i San Michele. Nekada se na Monte Zaru nalazila istoimena kružna utvrda, a južno od nje nalazi se utvrda Casoni Vecchi, a lanac kružnih utvrda završava s utvrdom Bourguignon. Iako utvrda Bourguignon nije otvorena za javnost, moguće ju je obići s vanjske strane. U samom srcu Pulskog zaljeva, na otočiću Sv. Andrija smještena je velika kružna utvrda Kaiser Franc I. Zahvaljujući svojim otvorenim bitnicama, Kaiser Franz I. zauzima većinu površine otočića. Nažalost, utvrda je danas napuštena i zarasla, a posjet je moguć jedino brodom u vlastitom aranžmanu. Nekada se Kaiser Franz I. ogledao s velikom kružnom utvrdom Maximilijan, smještenom na južnoj strani Pulskog zaljeva, ali ona je u potpunosti uništena 60-ih godina 20. stoljeća. Danas je na mjestu nekadašnje utvrde podignut istoimeni trgovački centar koji svojim arhitektonskim rješenjem podsjeća na nekadašnju utvrdu. Ukoliko bi nastavili južnom stranom Pulskog zaljeva, na nekadašnje vojno područje Muzil, naišli bi na kružnu utvrdu Musil i najveću kružnu utvrdu na Jadranu – Marie Louise.

Razvoj topničkog oruđa i oružja nalagao je korjenite promjene fortifikacijske gradnje. Visoke kružne utvrde postale su lakom metom sve jačih i razornijih brodskih topova pa se krajem 19. st. gradi lanac utvrda koje su većim dijelom bile ukopane u teren. Sa sjeverne strane grada izgrađena je utvrda Castelier na ulazu u Štinjan, a na Velom Vrhu utvda Bradamante. Njih je moguće posjetiti samo s vanjske strane jer obje imaju komercijanu svrhu. U Šijanskoj šumi, iznad zračne luke, danas stoji napuštena i makijom obrasla utvrda San Daniele. Vozeći se pulskom zaobilaznicom pogled puca na brežuljak koji krasi skladno ukombinirana utvrda Turtian. Utvrda je očišćena, a posjet je moguć uz prethodnu najavu. Posljednja u lancu utvrda kopnenog prstena je utvrda Pomer u kojoj se nalazi utočište za ostavljene životinje. Utvrdu je moguće pogledati s vanjske strane, a posjetitelji često znaju donijeti i hranu za životinje o kojoj brine udruga.

Osim s kopnene strane, dvije moderne utvrde izgrađene su i na obali kako bi se ojačala obrana Pulskog zaljeva s juga i jugozapada. To su utvrde Verudella i Stoja, a dobile su nazive prema gradskim četvrtima u kojima se nalaze. Utvrda Verudella danas se nalazi unutar hotelskog kompleksa na Verudeli i lako ju je posjetiti. Štoviše, šteta bi bilo ne posjetiti utvrdu u kojoj je smješten akvarij i koja predstavlja dobar primjer revitalizacije fortifikacijskog sustava Pule. Osim razgledavanja brojnih akvarija i uživanja u čarima jadranskog podmorja, posjetitelji mogu uživati i u pogledu koji s utvrde puca prema otvorenom moru.

Time završavamo šetnju utvrdama nekadašnje pomorske tvrđave Pula, bar što se tiče onih utvrda koje su smještene na širem gradskom području. Područje tvrđave Pula zahvaćalo je puno šire područje na kojem su smještene još tri skupine utvrda. Skupinu Brijuni čine utvrde Tegetthoff i Peneda na Velikom Brijunu te utvrda Brioni Minor na Malom Brijunu. Sjevernije se nalazi Skupina Barbariga koju čine utvrde Forno te Paravia West i Paravia Ost. Zadaća ove Skupine bila je zaštita prilaza Fažanskom kanalu sa sjevera. Sustav obrane ratne luke Pula prelazio je i granice Istarskog poluotoka jer je njegov krajnji jugoistočni krak završavao na otoku Lošinju, gdje su smještene dvije utvrde koje nije moguće posjetiti. Osim ovdje predstavljenih utvrda, posjetitelji će u okolici utvrda zamijetiti i brojne topničke bitnice, od kojih neke svojom veličinom mogu parirati utvrdama. Posjetiteljima željnih avanturističkog otkrivanja bogatog vojnog naslijeđa Pule preporučuju se proljeće i jesen kao najpogodniji periodi godine za posjete pulskim utvrdama. U proljeće i jesen nema velike gužve, a temperature su primjerenije pojačanim fizičkim aktivnostima kakve posjetitelji mogu očekivati u potrazi za još uvijek velikim dijelom skrivenom turističkom poslasticom grada Pule.

Danijel Tatić

Skip to content