Podijeli

Uživajte u svjetlećim vizurama grada 23. rujna trčeći

Visualia Festival i ulična utrka Xica predstavljeni su nedavno i u Zagrebu.

Visualia je prvi i najveći festival svjetla u Hrvatskoj. Udruga Sonitus iz Pule osmislila je i provodi cjelogodišnji program, a djeluje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule. Jedan je to od najbrže rastućih festivala, ove godine slavi svoj peti jubilej. Visualia nudi inovativne sadržaje, a svaka nova edicija donosi sve veći broj domaćih i stranih umjetnika koji se predstavljaju svojim najnovijim kreacijama. Sadržaj festivalskog programa prezentira se kroz: 2D & 3D video mapping, svjetlosne i interaktivne instalacije, svjetlosne predstave & performanse, svjetlosne i interaktivne izložbe te edukativne radionice VisuaLab.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Visualia Festivala je održavanje svjetlosne noćne utrke Xice koja će 23. rujna premijerno zatvoriti trodnevno festivalsko događanje. Utrka kroz grad svjetla uključuje staze duge pet i deset kilometara, čime organizatori žele potaknuti uključivanje što većeg broja rekreativaca. Svim sudionicima Xica će pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu, upotpunjen noćnim vizurama grada i festivalskim identitetom. Start i cilj trke je u Areni, a obje rute prolaze uz najatraktivnije svjetlosne instalacije. Smisao ove utrke je da se Pula potvrdi kao grad svjetla, a trkači što neposrednije dožive sve potencijale Visualia Festivala.

Partnerima iz prijašnjih godina – Run Croatiji i Arenaturistu, sada se pridružio i Grawe Hrvatska s inicijativom PoKRENI u sklopu koje su pozvani svi trkači da prihvate izazov i dobrom voljom, pozitivnom energijom i motivacijskim pristupom pokrenu oko sebe što više ljudi kako bi što prije stigli do cilja, a cilj je 100 tisuća pretrčanih kilometara koji se pretvaraju u donaciju od 50 tisuća kuna za udrugu „Veliko srce malom srcu“ koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim oboljenjima. Tvornica stakla Duran Group iz Pule izrađuje staklene medalje za sve natjecatelje. Uz već spomenute partnere, potporu su dala sva gradska poduzeća i javne ustanove, Arheološki muzej Istre te Povijesni i pomorski muzej Istre. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave u što većem broju i dožive pravi spektakl u gradu svjetla. Prijave su otvorene na stotinka.hr s redovnom kotizacijom od 80 kuna do 1. kolovoza i kasnom kotizacijom od 90 kuna do 1. rujna ove godine. Organizatori pulske Xice: Udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule, Udruga kineziologa grada Pule i Arheološki muzej Istre.

 

https://www.facebook.com/VisualiaFestival/
https://www.pulainfo.hr/hr/

Skip to content